Kotimaassa vai ulkomailla?

Olen todella iloinen saamistani monista tervehdyksistä ja kannustuksesta tultuani valituksi SF-Caravan ry:n tulevaksi puheenjohtajaksi.  Oma puheenjohtajakauteni alkaa vasta vuoden 2018 alusta. Ensimmäinen vuosi sen jälkeenkin toteutetaan jo nyt vahvistettua toimintasuunnitelmaa.

En pysty varmastikaan toimimaan liiton nettisivuilla etuteltan puheiden keskustelijana, mutta joskus on mukava käydä tutustumassa myös siellä käytävään viestinvaihtoon.  Tämä artikkeli syntyi herätteenä siellä käydyn keskustelun perusteella.  Oma innostukseni kotimaan matkailuun ei ole jäänyt vaille huomiota.  Hienoa!  Toisaalta se ei välttämättä tarkoita että olisin laittamassa kaikkea ulkomaanmatkailua pannaan.  Miksi olisinkaan?

Osallistumiseni keskusteluun olisi riskialtista myös siksi, että sen voitaisi tulkita edustava liiton kantaa vaikka kirjoittaisin mielestäni yksityishenkilönä ja vasta tulevana puheenjohtajana. Se voisi häiritä toimikauttaan toteuttavaa liiton johtoa. Ettehän siis odota että vastaisin välttämättä kovin tiuhaan etuteltan puheissa kirjoitettuihin viesteihin. Pahoittelut siitä jo etukäteen.

Tärkeää minusta on esille nostettu riski jakautumisesta erilaisiin leireihin. Olen täysin samaa mieltä että niiden yleistyminen olisi harrastukselle uhka. Olemme osa samaa harrastusta vaikka jokainen harrastaa hieman eri tavoin. Tätä asiaa olen blogissani käsitellyt kolme kuukautta sitten 27.2.2017 http://www.yksityinen.net/sfc/millainen-oikean-karavaanarin-pitaa-olla/ .

Kotimaan matkailu on meille tärkeää. Se on kansantaloudellisesti merkittävä asia, enkä pidä pahana tuntea kotimaata ja sen eri maakuntia. Meillä on hieno kotimaa. Valtaosa jäsenistömme harrastusta liittyy kotimaan matkailuun. Myös kansainväliset yhteydet ovat olennainen osa liiton toimintaa ja tulevat olemaan sitä jatkossakin. Kun onnistumme nostamaan harrastuksen merkityksen vielä paremmin julkisen sektorin päättäjien tietoisuuteen, voimme odottaa myös esimerkiksi matkaparkkeihin ja keskustojen pysäköintipaikkojen kokoon nykyistä myönteisempää suhtautumista. Joissakin kommenteissa oli mielestäni hyvin oivallettu että ulkomaanmatkailun kautta me myös edustamme kotimaatamme ja sen matkailumahdollisuuksia Suomen ulkopuolella. Myös yksittäisinä karavaanareina kulkiessamme olemme kuin lähettiläitä omille kotiseuduillemme. Toivottavasti sen vaikutuksesta entistä useampi karavaanari myös löytää tiensä Suomeen. Me olemme erilainen maa. Turvallinen ja rauhallinen. Joku Ranskasta tullut vieras totesi SFC-alueella ollessamme että hän ei ole missään tavannut yhtä suoraa ja mutkatonta suhdetta luontoon kuin meillä on. Se on monelle melko eksoottista ja elämyksellistä. Vähintä mitä mielestäni kannattaa tehdä, on huolehtia ettei verojen ja maksujen kautta kotimaan matkailua ja harrastustamme aseteta huonompaan asemaan kuin ulkomaille suuntaava matkailu on. Tällä viittaan esimerkiksi jatkuvasti lisääntyneeseen lentomatkailuun Euroopassa.

Kiitos Timo Tarvaiselle tuosta ketjun alkuvaiheen linkityksestä. Teemme Timon kanssa tulevaisuudessa tiiviisti töitä yhdessä. On hyvä myös muistaa että puheenjohtajan ei pidä olla diktaattori joka määrää kaiken ja muuttaa hetkessä koko toiminnan. Tämä on joukkuelaji ja joukkueeseen kuuluu paljon ihmisiä jotka jokainen haluavat viedä harrastustamme eteenpäin omalla osaamisellaan ja näkökulmillaan. Rakentava keskustelu on hyväksi myös silloin kun keskustelijoilla on eri näkemyksiä asiaan.

Hurjimmillaan on aavisteltu että olisin lopettamassa ulkomaanmatkailua ja käpertymässä vain kotimaahan. Ei nyt sentään ehkä aivan niin. Kysyttäessä tenteissä olen pariin otteeseen vastannut että kansainvälisen toiminnan tulee olla suhteessa siihen, kuinka suuri osa se on harrastuksestamme. Ei ole haitaksi vaikka seuraisimme onko liiton kansainvälisen toiminnan seurauksena lisääntyvä kiinnostus matkailuun meillä. Liitto on luontainen yhteys lajin harrastajiin myös muissa maissa. Joillekin ulkomaanmatkat on 100% ja suurelle osalle paljon pienempi osuus harrastuksesta. Kyllähän ulkomailla matkustaminen myös avartaa ja antaa uusia näkökulmia. Hyvä että on erilaisia tapoja harrastaa, ne tukevat toisiaan. Yksi hyvä tapa altistua vuorovaikutuksiin ulkomaisten harrastajien kanssa on esimerkiksi osallistua Kokemäellä pidettäviin NCT2017 treffeihin https://www.nct2017.fi . Minäkin aion käydä siellä.

Juha Hämäläinen oli Lappeenrannan liittokokouksessa suorastaan liikuttunut saadessaan seisten annetut aplodit kokouksen päätteeksi. Hän on edelleen liittomme puheenjohtaja ja varmasti myös auttaa minua pääsemään asioihin sisälle ennen oman kauteni alkua. Annetaan hänelle ansaittu työrauha.

Hyvää matkailukesää kaikille, nostetaan kättä kun kohdataan!

LEAVE A COMMENT