Kotimaan matkailun voimatekijä

Olen onnesta ymmyrkäisenä, kotimaan matkailu alkaa saada huomiota ja sen merkitys valkenee.

Caravan -lehdessä 2/2017 toiminnanjohtaja Piilonen nostaa asiaa näkyvästi esille – Hyvä!

Tämä on minulle sydäntä lähellä oleva teema, jota olen halunnut nostaa esille jo pitkään.  Lisäsin sen jopa ensimmäiseksi teemoihini, joita haluan ajaa eteenpäin harrastuksemme edistäjänä.

Mikä onkaan sen parempi mahdollisuus matkailuun kuin kotimaamme moni-ilmeiset maakunnat ja eri kasvot näyttävä luonto.  Miksi meillä on niin kiire tutustua vieraisiin ympäristöihin ja kulttuureihin kun meillä on nähtävää ja koettavaa kotimaassa vaikka kuinka?  Lisäksi erityinen syy tehdä valintoja on kansantaloudellinen näkökulma.  Tällä hetkellä matkailu vie Suomesta vuodessa lähes kaksi miljardia euroa rahaa pois kotimaan hyvinvoinnista.  Sen verran enemmän käytämme rahaa ulkomaanmatkailuun kuin saamme matkailutuloja Suomeen.  Se raha on suoraan poissa kiertämästä hyvinvointia tuottamassa kotimaahamme.

Olen näistä teemoista kirjoitellut myös aiemmin ja toivoisin niiden saavan ei pelkästään meidän matkailijoidemme huomion, vaan myös valtiovallan havaitsemaan mahdollisuutensa vaikuttaa omaan talouteemme.  Tässä pari muistiinpanoa asian tiimoilta:

Miksi näiden teemojen käsittely on harrastuksemme edunvalvonnassa niin tärkeää?

Suomalaiset käyttävät matkailuun toistakymmentä miljardia euroa vuodessa.  Mieti hetki miten se näkyy esimerkiksi medioissa.  Lehdet ovat pullollaan ilmoituksia pakettimatkoista ulkomaisiin kohteisiin.  Melko monella toimijalla on rahallinen motiivi viedä suomalaisia pois kotimaastamme.  Kuinka paljon näihin verraten näemme kotimaan matkakohteiden mainontaa?  Niin, erittäin vähän.  Sen seurauksena raha virtaa pois meiltä ja kohottaa hyvinvointia sekä tarjoaa lisää työpaikkoja matkailun kohdemaissa.  Me teemme itse ratkaisut viedä rahamme pois kotimaasta.  Tässä harrastuksellamme olisi tärkeää toteuttaa rooliaan suomalaisen lomamatkailun ja kotimaan maakuntien ja matkailukohteiden kiinnostavuuden puolestapuhujana.

Toinen näkökulma on niin usein ratkaisujen perusteeksi nostettava ympäristönäkökulma.  Sen vuoksi nostetaan veroja ja maksuja sekä ehkä tulevaisuudessa jopa kielletään polttomoottorikäyttöiset ajoneuvot.  Meidän harrastuksemme näkökulmasta tämä on hyvin nurinkurista.  Kotimaan matkailu matkailuajoneuvoilla tuottaa paljon vähemmän päästöjä kuin lentomatkustaminen kaukokohteisiin, saatikka sitten jatkettujen viikonloppujen lomailu Euroopan kaupungeissa.  Samoin olen pyrkinyt pitämään esillä näkökulmaa että karavaanariharrastus on itse asiassa hyvin tarkkaan kestävän luontomatkailun periaatteiden mukaista toimintaa.  En näe mitään järkeä ympäristön näkökulmasta että kotimaan matkailulle lisätään kustannuksi ja korotetaan maksuja kun saastuttavampi ulkomaanmatkailu saa vapaasti kuljettaa rahaa pois Suomesta.  Pois meidän hyvinvoinnistamme.

Paikalliselle taloudelle karavaanareiden tuoma tulo voi olla erittäin tärkeää.  Pääkaupunkiseudulla karavanmatkailu voi olla pieni osa matkailun kokonaisuutta.  Siellä liikematkustaminen ja hotellien käyttö työ- ja kulttuurimatkoilla sekä kaukaa saapuvien ulkomaisten matkustajien parissa on varmasti matkailun päävirta.  Toisin on useimmilla paikkakunnilla Suomessa.  Siellä leirintä- ja SFC-alueet ovat useasti suurin yöpymisiä kirjaava toimija sekä selvästi eniten paikalliseen talouteen matkailutuloja tuova taho.  Onneksi meillä on pitkäjänteisesti toteutettu karvaanarien rahankäyttötutkimuksia, siksi meillä on osoittaa paikallisia hyötyjä.  Ehkä niiden paikallista esittämistä ja hyödyntämistä pitäisi enemmän suunnitella yhdessä liiton asiantuntijoiden ja jäsenyhdistysten välillä.  Kumpikin taho voi silloin merkittävästi tukea toisiaan, vaikka oikeastaan niillä ei erillistä intressiä juuri voi ollakaan.  Meidän voi olla hyvä keskittyä kotimaan lomamatkustamisen tietoihin pelkkien yleisten matkailun tietojen sijaan.

Harrastuksemme tuominen esille tässä valossa lisää varmasti paikallisten päättäjien halukkuutta toivottaa karavaanarit alueelleen tervetulleiksi ja järjestää heidän tarvitsemiaan palveluita tarjolle.  Tässä on hyvä huomata että samalla tulemme myös edistäneeksi koko matkailuajoneuvojen käyttäjien kirjon etua.  Uskoisin että sen kautta voimme myös luoda kiinnostusta vaikka matkaparkkien luomiseen tai matkailuajoneuvojen mitoituksille sopivien parkkiruutujen syntymiseen kuntien alueelle ympäri Suomen.  Siinähän voi käydä vaikka niin, että näin toimien entistä useampi näkee liiton toiminnan itselleen houkuttavaksi 😉

Meidän pitää itse uskoa omaan arvoomme kotimaan matkailun keskeisenä tekijänä.  Sille on vahvoja perusteita esitettävänä ja lisää on saatavilla kunhan vain kerrytämme niitä.  Tämän perusteella voimme kirkkain otsin ja ylpeänä harrastuksestamme viedä sen edellytyksiä eteenpäin.

Tämä muuten sopii erinomaisen hyvin vaikka Suomi 100 v teemavuoden aiheisiin.

Me olemme kotimaan lomamatkailun keskeinen tekijä Suomessa.  Arvostamme kotimaan tarjoamia mahdollisuuksia ja vaikutamme paikalliseen talouteen merkittävästi.  Sitä roolia meidän on mahdollisuus edelleen kirkastaa – yhdessä.

 

Olli Rusi

SFC 080349-0

2 Responses so far.

 1. Olli Rusi sanoo:
  Kun katsotaan tätä tietoa, voisi väittää että suomalaiset hassaavat rahansa ulkomaanmatkailuun ja siksi raha juoksee ulos kansantaloudestamme. Teollisuus on parantanut juoksuaan, palvelujen kaupassa tuonti on kutakuinkin saman suuruinen kuin vienti. Matkailua alalla me lapioimme rahaa ulos hyvinvoinnistamme.

  Karavaanarit ovat oivallinen ryhmä joka edistää ja toteuttaa kotimaan matkailua. Sillä on suuri merkitys vaikka emme ole asiasta osanneet ääntä pitääkään riittävästi.

  Kukas se kissan hännän nostaa, jollei kissa itse.

  http://yle.fi/uutiset/3-9510998

 2. Olli Rusi sanoo:
  Kotimaan matkailu on tärkeä näkökulma. Toki pitää muistaa että jo nyt yksittäiset yhdistykset ovat toimineet mallikkaasti ja pystyneet nostamaan harrastusta näkyville.

  Tässä erinomainen vielä tuore esimerkki SFC Lohenpyrstön onnistuneesta näkymisestä Leader -hankkeen kautta! Näitä asioita liiton pitää jakaa jäsenyhdistyksilleen.

  https://www.nousevarannikkoseutu.fi/fi/nouseva-rannikkoseutu-ry/palkitut-toimijat

LEAVE A COMMENT